porcja 9 kcal
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ średniej wielkości selera
biała część z jednego pora
2 szklanki wody
łyżka oliwy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
½ łyżeczki soli
pieprz
forma do kostek lodu
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy, zamrozić.