porcja 9 kcal

Bulion warzywny

Składniki:

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

½ średniej wielkości selera

biała część z jednego pora

2 szklanki wody

łyżka oliwy

1 liść  laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

2 ząbki czosnku

kilka gałązek świeżej pietruszki  

½ łyżeczki soli

pieprz

forma do kostek lodu

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy,  zamrozić.

potrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowapotrawa bezglutenowa