całość (13 porcji) 1907 kcal
1 porcja ok. 147 kcal
Składniki:
100 g płatków owsianych (najlepiej bezglutenowych)
50 g wiórków kokosowych
50 g rozpuszczonego oleju kokosowego
20 g przyprawy do piernika
70 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki miodu
40 g suszonej żurawiny (garść)
Sposób przygotowania:
Do miski przesypać suche składniki: mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, płatki owsiane, przyprawę do piernika, wiórki kokosowe i suszoną żurawinę. W osobnym naczyniu wymieszać miód z olejem kokosowym. Do suchych składników dodać składniki mokre. Całość zagniatać do czasu, aż powstanie zwarte ciasto. Następnie na blat wyłożyć papier do pieczenia, położyć na nim ciasto i przykryć drugim arkuszem papieru. Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wycinać ciastka o dowolnym kształcie. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Gotowe pierniczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut. Gotowe ciastka po wystygnięciu przełożyć do metalowej puszki.
całość (4 porcje) 1371 kcal
1 porcja 343 kcal
Składniki:
3 sztuki cebuli
200 g mąki pełnoziarnistej
260 g pieczarek surowych
15 g borowików suszonych
łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
80 g nasion soczewicy
łyżeczka soli
1/3 szklanki wody
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Soczewicę moczyć przez kilka godzin, ugotować. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pieczarki zetrzeć na tarce i dusić na patelni do miękkości. Wszystkie składniki wymieszać z ugotowaną soczewicą i przyprawić. Do miski wsypać mąkę z solą i wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Kiedy mąka połączy się lekko z wodą, to wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto bardzo cienko rozwałkować na około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka w cieście. Na każde kółko leżące na stolnicy nałożyć farsz z soczewicy i skleić brzeg, formując kształt pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż wypłyną na wierzch.
Borowiki namoczyć najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Po tym czasie grzyby zagotować, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę należy przepłukać i również pokroić. Zalać wodą z grzybów, dodać borowiki i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać do kapusty i wymieszać. Podawać razem z pierogami.
całość (4 porcje) 832 kcal
1 porcja 208 kcal
Składniki:
4 płaty śledzia solonego
3 średnie sztuki ogórków kiszonych
1 sztuka cebuli
2 sztuki jabłek
200 g jogurtu naturalnego gęstego
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin, następnie pokroić. Ogórki, cebulę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć, zalać jogurtem, doprawić pieprzem i schłodzić w lodówce.
całość (16 porcji) 2741 kcal
1 porcja ok. 147 kcal
Składniki:
CIASTO:
100 g mąki jaglanej
100 g mąki gryczanej
100 g masła
szklanka zimnej wody
½ łyżeczki przyprawy do piernika
MASA SEROWA:
500 g twarogu chudego
5 dużych jajek
20 g skrobi z tapioki
20 g przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Do miski przesiać mąkę z przyprawą do piernika, dodać masło pokrojone na małe kawałki oraz wodę. Zagnieść ciasto, a następnie owinąć je w folię i włożyć na około 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na około 1-2cm, przełożyć je do tortownicy o średnicy około 20 cm. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
MASA SEROWA:
Do miksera przełożyć ser, przyprawę do piernika i skrobię z tapioki. Ucierać dodając po jednym jajku. Miksować do czasu, aż powstanie gładka masa.
Masę przełożyć na podpieczoną tartę, wyrównać wierzch. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem udekorować ciasto w dowolny sposób.
całość (4 porcje) 584 kcal
1 porcja 146 kcal
Składniki:
2 sztuki cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
800 g fileta z karpia
360 g pieczarek surowych
3 łyżeczki pietruszki (liście)
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Fileta z karpia umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć cebulą, pieczarkami i posolić. Potrawę włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Po wyjęciu udekorować posiekaną natką pietruszki.
całość (14 porcji) 1780 kcal
1 porcja ok. 126 kcal
Składniki:
Ciasto:
260 g mąki jaglanej
½ szklanki mleka 0,5 % tłuszczu
3 jajka
2 łyżki miodu
2 sztuki marchwi
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Polewa:
1 łyżka karobu (można zamienić na kakao)
2 łyżki oleju orzechowego
3 łyżeczki ksylitolu
4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jajka zmiksować w całości do uzyskania puszystej konsystencji. Dodać miód, mąkę, mleko, przyprawy i kakao, ciągle miksować. Kiedy powstanie gładka masa, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej. Nagrzać piekarnik do 160 stopni i piec przez około 45 minut. W tym czasie przygotować zdrową polewę. W rondelku lekko podgrzać olej, dodać ksylitol i karob oraz wodę. Mieszać, aż składniki się połączą. Jeżeli to nie nastąpi, dodać więcej wody aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Gotowy pienik polać ciepłą polewą czekoladową.
całość (4 porcje) 1084 kcal
1 porcja 271 kcal
Składniki:
400 g mięsa z królika
2 łyżeczki tymianku
880 g bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2 sztuki cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
60 g orzechów arachidowych
4 łyżeczki świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Mięso królika oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso podsmażyć z obu stron około 5 minut. Wyjąć mięso i podsmażyć posiekaną cebulę, około 2 minut. Dodać bulion oraz mięso, następnie przykryć i gotować przez 30 minut. Mięso przełożyć na talerz i udekorować posiekaną bazylią i orzechami.
całość (4 porcje) 220 kcal
1 porcja 55 kcal
Składniki:
400 g buraków
2 ząbki czosnku
1 sztuka pietruszki (korzeń)
2 sztuki marchwi
1 sztuka cebuli
2 łyżeczki pietruszki (liście)
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
880 g wody (4 szklanki)
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
2 sztuki liści laurowych
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Buraki obrać, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości około godzinę. Upieczone buraki wyciągnąć z folii i zetrzeć na tarce. Przygotować wywar: warzywa (pietruszkę, marchew) umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Do wrzącego wywaru dodać czosnek, majeranek, pieprz oraz natkę pietruszki, następnie dodać starte buraki, sól i zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Wywar warzywny należy przecedzić. Barszcz najkorzystniej przygotować dzień wcześniej wówczas będzie bardziej aromatyczny. Podawać z uszkami lub pierogami.
całość (4 porcje) 880 kcal
1 porcja 220 kcal
Składniki:
400 g łososia surowego
2 łyżeczki przyprawy do ryb
850 g bulionu warzywnego
½ sztuki cytryny
1 sztuka długiego ogórka
200 g jogurtu naturalnego
4 łyżeczki kopru
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawą do ryb. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować około 20 minut. Jogurt wymieszać z musztardą, pieprzem i posiekanym koprem. Rybę wyjąć z wody i polać sosem.
całość (4 porcje) 984 kcal
1 porcja 246 kcal
Składniki:
400 g łososia surowego
1 sztuka dużej cebuli
60 g groszku zielonego konserwowego
4 sztuki średniej marchwi
2 sztuki pietruszki (korzeń)
½ sztuki selera (korzeń)
1 łyżeczka pietruszki (liście)
1 sztuka pora
4 g (łyżeczka) ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
4 g (3 liście) liści laurowych
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Rybę umyć i osuszyć. Włoszczyznę obrać, wypłukać i włożyć do wrzącej wody, dodać liście laurowe i przyprawy. Cebulę obrać i przypiec na ogniu, następnie wrzucić do wywaru. Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku, włożyć rybę i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie rybę delikatnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Posypać pokrojoną marchewką z wywaru oraz groszkiem i natką pietruszki. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (według przepisu na opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki. Podawać z sokiem z cytryny.
całość (4 porcje) 716 kcal
1 porcja 179 kcal
Składniki:
900 g pstrąga tęczowego surowego
1 łyżeczka pietruszki (nać)
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Środek wypełnić posiekaną pietruszką oraz czosnkiem. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić oliwą, cytryną, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec około 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka chrupiąca.
całość (4 porcje) 508 kcal
1 porcja ok. 127 kcal
Składniki:
200 g śledzia marynowanego
60 g groszku zielonego konserwowego
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżeczka pieprzu kolorowego świeżo mielonego
2 łyżeczki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Śledzia pokroić na kawałki i włożyć do małej szklanej miseczki. Na śledzia położyć groszek konserwowy i jogurt wymieszany z musztardą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
całość (4 porcje) 779 kcal
1 porcja ok. 195 kcal
Składniki:
100 g sałaty lodowej
2 sztuki fileta z piersi kurczaka
4 mandarynki
2 sztuki cebuli dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka pieprzu białego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki bazylii
Sposób przygotowania:
Fileta pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i usmażyć na patelni z oliwą. Cebulę posiekać, mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Sałatę lodową postrzępić na mniejsze kawałki. Jogurt połączyć z musztardą,octem winnym i dodać do reszty składników. Wszystko wymieszać.
całość (4 porcje) 172 kcal
1 porcja 43 kcal
Składniki:
100 g suszonych borowików
1 l wody
2 łyżki włoszczyzny suszonej
1 sztuka marchwi
1 sztuka pietruszki (korzeń)
60 g selera korzeniowego (plaster)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w litrze wody przez godzinę. Odcedzić. Do wody z moczenia grzybów dodać włoszczyznę, warzywa i przyprawić. W razie potrzeby dolać wody i gotować 20 minut. Po ugotowaniu grzyby pokroić w paseczki, dodać do zupy.
całość (14 porcji) 1838 kcal
1 porcja ok. 133 kcal
Składniki:
800 g czerwonej fasoli
100 g gorzkiej czekolady
2 średnie sztuki dojrzałych bananów
40 g suszonej żurawiny(garść)
2 łyżeczki ksylitolu
1 łyżka kakao
3 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Fasolę wypłukać i odsączyć na durszlaku. Fasolę, żurawinę i banany przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa - musi być naprawdę dobrze zmielone, żeby ciasto trzymało formę i nie rozpadało się podczas krojenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać ją do masy. Wbić jajka, sodę oczyszczoną, całość miksować do gładkości. Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu ciasto polać roztopioną czekoladą.
całość (4 porcje) 680 kcal
1 porcja 170 kcal
Składniki:
400 g cielęciny
1 ½ łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka marchwi
1 sztuka pietruszki (korzeń)
⅓ selera (korzeń)
120 g pieczarek surowych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pokrojoną marchewkę, seler, pietruszkę i pieczarki. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
całość (4 porcje) 244 kcal
1 porcja 61 kcal
Składniki:
20 g borowików suszonych
800 g kapusty kwaszonej
2 sztuki cebuli
½ łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć. Najlepiej na noc lub kilka godzin przed gotowaniem. Po tym czasie grzyby zagotować, po ostudzeniu drobno pokroić. Kapustę wypłukać, pokroić, zalać wodą z grzybów, dodać borowiki i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać do kapusty i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
całość (4 porcje) 768 kcal
1 porcja 192 kcal
Składniki:
4 sztuki fileta z kurczaka
200 g szpinaku mrożonego w kostkach
4 sztuki śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego mielonego
1 łyżeczka papryki (przyprawa)
1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrozić, wrzucić na patelnię teflonową i podgrzać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno śliwki, sól i pieprz. Wymieszać i zostawić na chwilę na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W mięsie z kurczaka grubym nożem zrobić wzdłuż kieszonkę, tak aby powstała dziura, tylko w miejscu wbicia. Do środka włożyć szpinak. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażyć kurczaka z dwóch stron, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć (błyszczącą stroną do środka) i piec w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach.
całość 2100 kcal
porcja ok. 210 kcal
Składniki:
1 szynka, tzw. kulka, ok. 800 g
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy Dijon
½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Miód, musztardę i sól dokładnie wymieszać. Natrzeć dokładnie mięso i zostawić na noc w lodówce. Szynkę piec w w folii przez około godzinę. Pod koniec pieczenia przeciąć folię aby nadmiar płynu odparował. Mięso wystudzić i pokroić w plastry.
całość (18 porcji) 3073 kcal
1 porcja ok.171kcal
Składniki:
150 g masła
3 jajka
garść rodzynek
2 łyżki migdałów
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego (16 g) lub 1 laska wanilii
do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 2 łyżki bułki tartej
do dekoracji: łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, z kominem po środku o średnicy 22-25 cm, wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Rodzynki zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić. Płatki migdałowe posiekać. Mąkę wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia. Białka ubijać z 2-3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Żółtka, pozostałą część cukru, cukier waniliowy i masło ucierać przy pomocy miksera na puszystą masę. Wszystkie składniki połączyć – do puszystej masy z żółtek i masła dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Dorzucić bakalie i miksować na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników. Masę wylać do formy (do połowy jej wysokości) i wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 °C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia dla pewności można zrobić tzw. test suchego patyczka, jeśli jest na nim przyklejone ciasto, trzeba jeszcze trochę podpiec babkę.
całość 260 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 10 kcal
całość 460 kcal
porcja (1/4 całości) ok. 115 kcal
Składniki:
10 jajek przepiórczych
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 marchewka
1 mały burak
kilka łyżek zielonej pietruszki
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
9 łyżeczek żelatyny
2 kostki bulionu* (bulion znajdziesz na stronie internetowej)
Sposób przygotowania:
Jajeczka ugotować, obrać i przekroić na pół. Marchew i buraka obrać, ugotować, pokroić w cienkie plastry.
Bulion rozpuścić w naczyniu, dodać przyprawy, ok. 300 ml wody i zagotować. Odcedzić przez drobne sitko i wystudzić. Do 400 ml płynu dodać 9 łyżeczek żelatyny i dokładnie wymieszać.
W miseczce lub formie do galarety ułożyć warzywa i jajka, dodać pietruszkę i całość zalać galaretą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
całość 3700 kcal
porcja (ok. 1/20 całości) 185 kcal
Składniki:
Ciasto:
10 dag mąki białej
10 dag mąki pełnoziarnistej
¼ kostki masła
2 łyżki śmietany 12%
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżki ksylitolu
15 dag mielonych migdałów
Masa migdałowa:
10 dag mielonych migdałów
1 białko
Nadzienie:
2 szklanki wiśni bez pestek
Polewa:
½ kostki masła
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Do przybrania:
Całe migdały
Kilka wiśni
Sposób przygotowania:
Obie mąki wymieszać z migdałami i posiekać z masłem jak na kruszonkę, dodać jajko, żółtko i ksylitol. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
Formę do ciasta wyłożyć ciastem, tworząc rant ok. 2 cm wysokości. Ciasto nakłuć widelcem
Migdały na masę wymieszać z białkiem i rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor. Ostudzić.
Wiśnie dobrze osączyć. Wyłożyć na ciasto.
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę, kakao i ksylitol, dokładnie wymieszać aż powstanie jednolita masa. Na końcu dodać skrobię. Tak przygotowaną polewą oblać ciasto, pozostawić do zastygnięcia. Udekorować migdałami i wiśniami.
całość 900 kcal
porcja (1 łyżka) ok. 16 kcal
Składniki:
2 jajka
5 łyżek majonezu
1 mały kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy
3 ogórki korniszony
2 łyżki marynowanych grzybków
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować, ostudzić, obrać i drobno posiekać. Ogórki obrać. Grzybki i ogórki drobno pokroić. W misce wymieszać jogurt, majonez i musztardę, dodać pozostałe składniki, wymieszać.
całość 376 kcal
Składniki:
1 szklanka mąki żytniej 2000
3 szklanki letniej, przegotowanej wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do słoja lub kamiennego garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Raz dziennie zamieszać. Po tym czasie zlać do butelek. Można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 14 dni.
całość ok.260 kcal
porcja ok. ¼ całości 65 kcal
Składniki:
2 szklanki drobno pokrojonej białej kapusty
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 rzodkiewki
1 kawałek białej części pora
Sos:
½ małego kubek jogurtu
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
¼ łyżeczki soli
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kukurydzę odsączyć z zalewy, rzodkiewki zetrzeć na tarce. Pora cienko pokroić, zalać wrzątkiem, odcedzić. Wszystkie warzywa włożyć do miski i wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Warzywa zalać sosem, wymieszać.
całość (6 porcji) 1440 kcal
1 porcja ok. 240 kcal
Składniki:
Kilka suszonych grzybów
200g kiełbasy białej surowej
300g kiełbasy wędzonej
1 cebula
1 marchew
3 listki laurowe
2 ząbki czosnku
3 szklanki żurku ( lub według uznania)
2 łyżeczki majeranku
½ łyżeczki kminku ( opcjonalnie)
½ szklanki mleka 2%
3 jajka na twardo
Natka pietruszki
Pieprz, ziele angielskie po kilka ziaren
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby moczyć w letniej wodzie przez godzinę, po czym gotować około pół godziny. Obraną cebulę i marchew włożyć do garnka, dodać przyprawy, czosnek i ugotowane grzyby, zalać 6 szklankami wody, zagotować. Włożyć kiełbasę. Gotować 30-40 minut na małym ogniu.
Po tym czasie wyjąć kiełbasę, marchew i grzyby. Kiełbasę pokroić w kawałki, marchew w plasterki a grzyby w paseczki. Do wywaru wlać żurek, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Zagotować, połączyć z mlekiem, dodać pokrojone produkty.
Jajka ugotować, obrać, pokroić, ułożyć na talerzach, zalać żurkiem, posypać posiekaną natką pietruszki.
: całość (37 porcji) 634 kcal
1porcja ok. 17 kcal
Składniki:
1 kg jabłek
2 cebule
1 łyżka oliwy
2 łyżki majeranku
Sposób przygotowania:
Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie nie dopuszczając do zbrązowienia.
Jabłka obrać, przekroić, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć na patelnię, dodać majeranek i dusić pod przykryciem aż jabłka całkowicie się rozpadną. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna można odparować nieco wody.
całość (10 porcji) 1147 kcal
porcja ok. 115 kcal
Składniki:
1 kg buraków
2 łyżki chrzanu
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Buraki ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startych buraków dodać chrzan, cukier, cytrynę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do miski i udekorować natką pietruszki.
całość (4 porcje) 452 kcal
porcja ok. 113 kcal
Składniki:
4 jajka
2 łyżki serka śmietankowego
1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego
sól, pieprz kolorowy mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami na farsz. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.
całość (4 porcje) 1050 kcal
porcja 263 kcal
Składniki:
800 g piersi z indyka
1 duża marchew
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki kurkumy
½ puszki kukurydzy
1 łyżka oleju
mielona kolendra
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Marchew obrać, pokroić w grube długie słupki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować ok. 2 minuty.
Mięso pokroić na plastry grubości 2-3 cm. Przykryć folią spożywczą, lekko rozbić. Posypać obficie curry oraz kurkumą, szczyptą kolendry, soli i pieprzu.
Na mięsie ułożyć marchewkę, posypać odsączoną kukurydzą. Zwinąć roladę, obwiązać bawełnianym sznurkiem. Skropić olejem i zawinąć w folię aluminiową.
Piec 70 minut w 185 stopniach C. Po tym czasie folię rozchylić i piec jeszcze około 20 minut, aż rolada się zrumieni.
całość (10 porcji) 465 kcal
porcja 46,5 kcal
Składniki:
4 jajka
4 suszone pomidory w oliwie
2 łyżki śmietany 12%
sól, pieprz, oregano
kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, razem ze skorupką przekroić na pół. Wyjąć jajka ze skorupek i drobno posiekać, przełożyć do miski. Pomidory odsączyć z zalewy, również drobno posiekać i dodać do jajek. Do masy dodać śmietanę oraz przyprawy, wszystko wymieszać. Połówki skorupek delikatnie wypełnić farszem, wyrównać powierzchnię i udekorować listkami bazylii.
całość 618 kcal
porcja (1 jajo) 103 kcal
Składniki:
6 jajek
50 g chudej szynki
½ łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki rzeżuchy
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół. Z każdej połówki wyjąć żółtko i posiekać. Szynkę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do żółtek. Doprawić. Połówki białek napełnić farszem i posypać rzeżuchą.
całość (4 porcje) 368 kcal
1 porcja 92 kcal
Składniki:
4 jajka
1,5 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu
2 łyżeczki kaparów
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo i obrać. Przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka na farsz rozgnieść widelcem w misce.
Do żółtek dodać pozostałe składniki i rozetrzeć łyżką. Kapary można dodać w całości. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodać odrobinę jogurtu. Przyprawić do smaku. Farsz nakładać do połówek białek łyżką. Wierzch udekorować kiełkami, koperkiem lub natką.
całość 282 kcal
łyżka ok. 11 kcal
Składniki:
1 ( 200 g ) opakowanie serka wiejskiego
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki octu winnego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajko ugotować na twardo, obrać. Zmiksować razem wszystkie składniki (jajko powinno być jeszcze ciepłe) do uzyskania jednolitej konsystencji.
całość (10 porcji) 1728 kcal
1 porcja 173 kcal
Składniki:
250g fasolki białej
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
4 marchewki
½ średniej główki brokuł
3 jajka
4 ½ łyżki kaszy manny
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, słodka papryka, kurkuma, chili, pieprz ziołowy, imbir do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć przez noc, ugotować do miękkości. Cebulę obierać, posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 5 min.) pod koniec dodać pokrojony czosnek. Połączyć fasolę i cebulę, odstawić.
Marchewki obierać i ugotować w małej ilości wody. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować. Warzywa odsączyć i odstawić.
Masę fasolową podzielić na 3 części: jedną nieco większą, dwie mniejsze. Do większej ilości masy fasolowej wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać.
Do drugiej części masy dodać pokrojone marchewki, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, czarnym pieprzem, słodką papryką, szczyptą chili i kurkumy.
Do trzeciej porcji masy wrzucić brokuł, zmiksować, wbić jajko, wsypać 1 ½ łyżki kaszy manny, przyprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz imbirem. Wymieszać.
Formę keksówkę (dł. Ok. 30 cm) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozsmarować pierwszą (fasolową) warstwę masy. Na niej warstwę marchewkową, a na wierzchu brokułową. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.
całość (10 porcji) 2037 kcal
1 porcja ok. 204 kcal
Składniki:
3 marchewki
3 pietruszki
6 ziemniaków
pół selera korzeniowego
jabłko
szklanka groszku konserwowego
5 jajek
6 dużych ogórków kiszonych
5 łyżek majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania:
Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler pokroić w drobną kostkę i przełożyć do dużej miski. Dodać odlany z zalewy groszek. Jajka ugotować, ostudzić, obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do pozostałych składników. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Sałatkę jarzynową wymieszać z majonezem, jogurtem, startym na tarce jabłkiem oraz musztardą. Schłodzić w lodówce i podać.
całość (14 porcji) 1645 kcal
1 porcja ok. 118 kcal
Składniki:
Spód marchewkowy:
100 g marchwi
100 g mąki razowej
50 g mąki pszennej zwykłej
35 g miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml mleka
1 płaska łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżka domowej przyprawy do piernika
Masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu
2 jajka (L)
spora szczypta soli
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
10 g cukru waniliowego
60 g miodu
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 ºC.
Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach tarki, a następnie dodać resztę składników marchewkowego spodu i dokładnie mieszać. Otrzymaną masę przełożyć do formy, wyrównać łyżką i włożyć do piekarnika na 20 minut.
W połowie czasu pieczenia spodu zrobić masę serową, aby po jej ukończeniu można było ją natychmiastowo wlać do formy i włożyć do piekarnika.
Do miski wbić białka jaj, dodać sól i miksować na sztywną pianę.
Następnie dodać żółtka, cukier waniliowy oraz miód i wciąż miksować do połączenia się składników. Na koniec do masy dodać zmielony ser, otartą skórkę z cytryny oraz sok i miksować całość jeszcze kilka chwil.
Z piekarnika wyciągnąć ciasto marchewkowe i zalać je masą serową, włożyć z powrotem do pieca i zostawić na 45 minut. Po upływie 3 kwadransów zwiększyć temperaturę pieczenia do 200-220º C ( tak, aby nie przypalić) i piec jeszcze 15 minut.
Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut, następnie wyciągnąć i możliwie szybko (jak tylko lekko ostygnie) obkroić nożem boki dookoła formy i zdjąć obramowanie tortownicy.
całość (15 porcji) 652 kcal
porcja 23 kcal
całość (19 porcji) 384 kcal
1 porcja 20 kcal
całość (4 porcje) 580 kcal 1 porcja 145 kcal
Składniki:
3 sztuki fig suszonych
2 sztuki gruszek suszonych
4 sztuki moreli suszonych
60 g śliwek suszonych (garść)
3 sztuki średnich jabłek
2 g cynamonu (kora)
2 g wanilii (laska)
20 g imbiru świeżego (korzeń) - pasek
1,5 l wody
Sposób przygotowania:
Zagotować około 1,5 litra wody. Suszone owoce drobno pokroić, jabłka obrać i pokroić w ósemki. Owoce dodać do wody wraz z przyprawami. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut. Kompot z suszonych owoców najlepiej podawać na ciepło.
całość (10 porcji) 2461 kcal
1 porcja 246 kcal
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
120 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
110 g roztopionego masła lub oleju rzepakowego
300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
100 g obranej i startej marchewki
5 g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wyjąć pestki, pokroić i wstawić do garnka z gorącą wodą. Gotować około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Wystudzić i zmiksować.
Jajka z cukrem trzcinowym ubić na puszystą pianę. Dodać roztopione masło i miksować. Dodać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Wszystkie składniki razem wymieszać..
Następnie dodać przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, wymieszać. Ciasto umieścić w foremce (średnica około 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypać wiórkami. Piec około 30-35 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem) lub 185°C (bez termoobiegu). Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.
całość (1 porcja) 210 kcal
całość (1 porcja) 311 kcal
Składniki:
1 placek tortilli pełnoziarnistej
3 łyżeczki serka Bieluch (30 g)
2 średnie liście sałaty lodowej*
40 g szynki z kurczaka
2 rzodkiewki (20 g)
30 g papryki czerwonej
5 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Tortillę posmarować serkiem Bieluch, następnie ułożyć liście sałaty, cienkie plastry szynki, drobno posiekaną rzodkiewkę i paprykę, posypać ziarnami słonecznika. Całość zwinąć w rulon, odkroić brzegi, następnie przekroić na pół.
*sałatę lodową możesz zastąpić innym zielonym dodatkiem typu rukola, roszponka czy szpinak.
całość (1 porcja) 362 kcal
Składniki:
1 bułka pełnoziarnista (60 g)
2 łyżeczki masła (10 g)
2 plastry szynki z indyka (30 g)
1 liść sałaty lodowej*
30 g marchwi gotowanej**
15 g pietruszki gotowanej
15 g selera gotowanego
10 g cebuli
15 g ogórka kiszonego
1 łyżeczka majonezu lekkiego (15 g)
1 łyżeczka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
(15 g)
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Bułkę przekroić na pół, obie części posmarować masłem, następnie położyć po plastrze szynki. Marchew, pietruszkę, selera, cebulę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. Majonez i jogurt naturalny wymieszać z pieprzem i solą, następnie dodać do warzyw. Sałatkę przełożyć na liść sałaty, złożyć w „kopertę”. Tak przygotowany wsad umieścić w bułce pomiędzy plastrami szynki.
*sałatę lodową można zastąpić np. sałatą masłową lub rzymską.
**można wykorzystać warzywa pozostałe po ugotowaniu rosołu
całość 1930 kcal
kawałek ok. 190 kcal
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki wody
2 łyżki amarantusa
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 łyżeczka naturalnego
aromatu migdałowego
sok z 1 cytryny
½ szklanki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Kaszę wypłukać, zagotować z mlekiem kokosowym i ksylitolem, a następnie ostudzić. Ugotowaną kaszę wraz z resztą składników zmiksować na w miarę jednolitą masę. Przełożyć do formy okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypać wiórkami kokosowymi. Całość piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do zupełnego wystudzenia, a na noc najlepiej włożyć do lodówki.
całość 1460 kcal
1 łyżka ok.55 kcal
całość (12 porcji) 1380 kcal
1 porcja 112 kcal
Składniki:
1 czerwona cebula przekrojona na połówki
2 ząbki czosnku
650g chudej wołowiny
1 jajko
1 szczypta mielonego anyżu
20g soku z cytryny
25g przecieru pomidorowego
50g płatków owsianych
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
200g soczewicy z puszki, odsączonej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać wcześniej zmielone mięso. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem pietruszki, zmiksować. Na niewielką blachę lub naczynie żaroodporne, wyłożone papierem do pieczenia, wyłożyć masę mięsną, docisnąć palcami i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Czas zapiekania 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
całość (14 porcji) 1279 kcal
1 porcja 90 kcal
Składniki:
4 jaja
35g stewi
50g cukru trzcinowego
2 łyżki oliwy z oliwek (może być olej rzepakowy)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szczypta soli
1puszka fasoli konserwowej czerwonej
1 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączyć z zalewy i zmiażdżyć blenderem lub w thermomix, przełożyć do innego naczynia. Jaja, cukier i stewię zmiksować na jednolitą masę. Dodać oliwę (olej), aromat waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, kakao i dalej przez krótką chwilę miksować. Ciągle miksując dodać małymi porcjami wcześniej przygotowaną fasolę. Gotowe ciasto wylać do przygotowanej do pieczenia foremki (wymiary 28cm x 9cm mierzona na spodzie formy) i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut (sprawdzać wykałaczką) bez termoobiegu.
UWAGA! Ciasto jest rzadkie, nie należy się tym przejmować. Podczas pieczenia może pękać. Po wystudzeniu górę ciasta posmarować cienką warstwą powideł i posypać wiórkami kokosowymi.
W wariancie świątecznym można dosypać do ciasta dwie łyżeczki przyprawy do piernika.
całość (13 porcji) 1065 kcal
1 porcja 82 kcal
Składniki:
140 - 150g płatków owsianych górskich
440g bardzo dojrzałych bananów
15g masła
20g pestek dyni
20g słonecznika
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmieszać w misce. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Układać porcje ciasta przy pomocy łyżki, formując okrągły kształt, na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Piec do lekkiego zrumienienia, ok. 10 - 12 minut. Ciastka można posypać na wierzchu posiekanymi orzechami.
całość (5 porcji) 500 kcal
1 porcja 100 kcal
całość (10 porcji) 1634 kcal
1 porcja 164 kcal
Składniki:
2 świeże gruszki
30 g mąki ryżowej (lub zmielić ryż)
40g mąki owsianej (lub ryżowej)
50g skrobi ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki żelatyny (w wersji wegańskiej agar-agar)
20g kakao w proszku
banan i jabłko zmiksowane z 2 łyżkami wody
50g stopionego masła lub oliwy z oliwek
tortownica 20cm
Sposób przygotowania:
Obierz I pokrój gruszki w ósemki I połóż na dnie tortownicy. W misce wymieszaj suche składniki. Wlej w nie studzone jabłko i mus z jabłka i banana. Wymieszaj łyżką I nałóż ciasto na gruszki. Piecz przez 30 min. w temp. 190 st.C.
Uwaga: wersja biała - zamiast kakao dodaj 30g skrobi ziemniaczanej.
całość (4 porcje) 320 kcal
1 porcja 80 kcal
całość (4 porcje) 388 kcal
1 porcja 97 kcal
Składniki:
350g banana dojrzałego
200g jabłka
100g mleka 2%
15g cukru trzcinowego
30g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka rozdrobnić przy pomocy blendera dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Gotową masę przełożyć do pojemników i włożyć do zamrażalnika. Podawać udekorowane listkami mięty.
całość (10 porcji) 1000 kcal
1 porcja 100 kcal
Składniki:
120g mąki tortowej
130g mąki pszennej pełnoziarnistej
25g drożdży
1/2 szklanki mleka 0,5% tłuszczu
1 jajko (rozmiar L)
5g cukru
50g gotowego budyniu przygotowanego z mleka 0,5% tłuszczu posłodzonego stewią
aromat śmietankowy
stewia do smaku
Sposób przygotowania:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu. Przygotować rozczyn – podgrzać mleko, połączyć z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i zmiksować na piankę. Wsypać mąkę i wyrabiać ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodać aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysypać trochę mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Rękoma rozpłaszczyć je na grubość 2 cm i wycinać kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę budyniu i skleić końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstawić na kolejną godzinę. Następnie piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
całość (8 porcji) 929 kcal
1 porcja 116 kcal
Składniki:
1,5 średniej cukinii
0,5 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
4 łyżki otrębów orkiszowych
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki ketchupu
100g sera mozzarella light
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
łyżeczka ostrej papryki
1 średnia cebula
1 lub 2 pomidory
4 plastry szynki drobiowej
2 łyżki kukurydzy
łyżka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Cukinie obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i bardzo dokładnie wycisnąć nadmiar wody. Przełożyć do suchej miski. Do cukinii wbić jajko, dodać mąkę, otręby i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić masę na kształt koła. Włożyć do piekarnika i piec przez około 30 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Po jakimś czasie dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę. Podpiec. Spód wyjąć z piekarnika. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyklei się do papieru, jeżeli tak się stanie wystarczy go lekko podważyć, aby się odkleił. Ketchup (lub przecier) rozprowadzić po spodzie i posypać przyprawami. Możemy posypać również przyprawą do pizzy. Mozzarellę pokroić w plastry i rozłożyć na całej powierzchni spodu. Następnie rozłożyć cebulę wraz z szynką, pomidory i posypać kukurydzą. Włożyć do piekarnika i piec przez kolejne około 20 minut.
całość (15 porcji) 370 kcal
1 porcja 25 kcal
Składniki:
3 ogórki szklarniowe (ok. 600g)
250g jogurtu naturalnego 2 %
1 serek Bieluch lekki
5 ząbków czosnku(lub wg. uznania)
Sól i pieprz- wg. uznania
Sposób przygotowania:
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt, serek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
całość (10 porcji) 701 kcal
1 porcja 70 kcal
Składniki :
2 filety z piersi kurczaka
2 kolorowe papryki
1 cebula
1 cukinia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki naturalnego jogurtu
oliwa z oliwek
ocet
ząbek czosnku
oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, suszona pietruszka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, mięso, cukinię i paprykę pokroić na kawałki. Z oliwy, zmiażdżonego czosnku, octu, koncentratu pomidorowego, jogurtu i przypraw zrobić marynatę. Wymieszać ją z mięsem, papryką, cukinią oraz cebulą i marynować przez minimum godzinę. Następnie, na patyczki do szaszłyków, nałożyć na przemian cebulę, mięso i paprykę. Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 20 minut, obracając je co jakiś czas.
Tak przyrządzone szaszłyczki można podawać z ryżem, dowolną surówką.
całość (5 porcji) 275 kcal
1 porcja 55 kcal
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
oliwa do skrapiania szparagów
Sos:
1 szalotka
11/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka miodu
100 ml oliwy
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, przełożyć do dużej miski i skropić oliwą. Wymieszać i rozłożyć na grillu. Piec ok. 10 min, obracając.
Szalotkę drobno posiekać, dodać łyżeczkę musztardy dijon, ocet jabłkowy, miód i oliwę. Sos dokładnie wymieszać trzepaczką. Szparagi rozłożyć na talerzu i polać sosem.
całość (6 porcji) 130 kcal
1 porcja 22 kcal
całość (6 porcji) 816 kcal
1 porcja 136 kcal
Składniki:
6 filetów z soli,
4 łyżki rozgrzanego masła (konsystencja śmietany),
sól, pieprz,
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Rybę opłukać, osuszyć i posmarować z obu stron roztopionym masłem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na rozgrzanym grillu, piec po 4 minuty z każdej strony. Następnie przełożyć na rozgrzany półmisek i obficie skropić sokiem z cytryny.
całość (8 porcji) 248 kcal
1 porcja 31 kcal
całość (5 porcji) 71 kcal 1 porcja 14 kcal
Składniki:
3 torebki herbaty owocowej (najlepiej o smaku malinowym, truskawkowym i owoców leśnych)
2 łyżki soku truskawkowego
10 truskawek
10 malin
kruszony lód
1 l wody
Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzyć w 1 l gorącej wody, dodać sok truskawkowy, wymieszać i ostudzić. Przed podaniem dodać do napoju świeże, oczyszczone owoce i pokruszony lód. Można też udekorować napoje listkiem mięty.
całość (2 porcje) 413 kcal 1 porcja 206 kcal
Składniki:
5 połówek dobrze schłodzonych brzoskwiń z puszki
150 ml schłodzonego mleczka kokosowego
4–5 kostek lodu
ewentualnie zimna woda gazowana (ok. 50 ml)
Sposób przygotowania:
Połówki brzoskwiń zmiksować z mleczkiem kokosowym (można też wykorzystać mleko ze świeżego kokosa). Przelać zawartość do szejkera, dodać kostki lodu i potrząsać aż kostki lodu się rozkruszą. Podawać z melisą i kawałkami brzoskwiń. Można także wykonać delikatniejszą wersję tego napoju i dodać ok. 50 ml wody gazowanej.
całość (6 porcji) 1565 kcal
1 porcja 260 kcal
Składniki:
12 pałek z kurczaka (podudzia)
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżek sosu tabasco
4 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta cynamonu, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do pojemnika i odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować marynatę. Jogurt wymieszać z tabasco i oliwą. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawić szczyptą mielonego cynamonu, solą i pieprzem.
Każdy kawałek kurczaka posmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny. Grillować przez 20-30 minut, często odwracając i smarując marynatą.
całość (10 porcji) 955 kcal 1 porcja 95,5 kcal
Składniki:
10 pieczarek
400 g mrożonego szpinaku w liściach
150 g sera pleśniowego typu lazur
3 łyżki masła
Sposób przyrządzania:
Szpinak przed rozpoczęciem przygotowania potrawy rozmrozić. Ser pleśniowy utrzeć widelcem na jednolitą masę. Rozmrożony szpinak dokładnie odcisnąć i wymieszać z pokruszonym serem. Pieczarki obierać i nafaszerować dokładnie serowo-szpinakową masą.
Dla każdej pieczarki przygotować kawałek folii aluminiowej wysmarowany masłem. Każdą pieczarkę z osobna zawinąć dokładnie w folię i od razu położyć na mocno rozgrzanym grillu na ok. 10 minut. Po tym czasie pieczarki wyłożyć z folii na talerz i od razu podawać.
całość (6 porcji) 2137 kcal
1 porcja 356 kcal
Składniki:
6 piersi z kurczaka
6 plastrów ananasa
1/4 szkl. oleju
1/2 szklanki zalewy z ananasów
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
sól
przyprawa do dań orientalnych
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą. Z oleju, zalewy, sosu sojowego, miodu przyrządzić marynatę. Dodać przyprawę orientalną. Piersi dokładnie połączyć z marynatą, odstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie piersi grillować na gorącym ruszcie, obracając co jakiś czas i smarując marynatą. Pod koniec pieczenia położyć plaster ananasa.
całość (4 porcje) 1023 kcal 1 porcja 256 kcal
Składniki:
2 filety z kurczaka (2x200g)
1 czerwona papryka
2 cukinie
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
garść rukoli
Pesto:
2 łyżki gotowego zielonego sosu pesto
grubo mielony czarny pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Piersi pokroić wzdłuż na połówki.
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry, paprykę na ćwiartki.
Wszystko włożyć do miski, zalać oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odstawić na kilka minut.
Ułożyć kurczaka na ruszcie, po chwili dołożyć cukinie i kawałki papryki, piec z obu stron, aż wszystko się zrumieni i zmięknie.
Ułożyć na półmisku kawałki upieczonego mięsa i jarzyn, przełożyć rukolą, polać pesto, i podać.
całość (4 porcje) 978 kcal 1 porcja 245 kcal
Składniki:
2 filety z piersi kaczki (pojedyncze)
świeżo zmielony kolorowy pieprz
2 duże winne jabłka
świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn
1/2 główki sałaty lodowej
1 op. rukoli
2 łyżeczki musztardy typu Dijon
szczypta cukru
50 g oleju roślinnego
sól
Sposób przygotowania:
Naciąć w kratkę skórę na piersiach kaczki, starać się nie przeciąć mięsa, natrzeć kolorowym pieprzem i solą, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w ósemki, wymieszać z połową soku z cytryny.
Na gorący ruszt położyć piersi i piec, zaczynając od strony ze skórą. Po przewróceniu na drugą stronę dołożyć na ruszt jabłka i lekko je zrumienić z obu stron, zdjąć.
Piersi z kaczki odłożyć na deskę (skórą do góry) i dać im „odpocząć”.
W misce wymieszać resztę soku z cytryny z cukrem i solą, by się rozpuściły, dodać musztardę i stopniowo wlewać olej, cały czas mieszając, by powstał emulsyjny sos.
Pokroić kaczkę w plasterki (mięso powinno być lekko różowe w środku), dodać do miski z sosem razem z podartą dłońmi lub pokrojoną sałatą lodową, rukwią i kawałkami jabłek, wymieszać.
całość (4 porcje) 1546 kcal 1 porcja 387 kcal
Składniki:
200 g sera pleśniowego camembert
4 placki tortilli pełnoziarnistej
1/3 szkl. zmiksowanych listków ziół: pietruszka, bazylia, tymianek
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek szczypioru
olej do posmarowania rusztu
przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ser pokroić w paski ok. 2 cm. Zioła umyć i osuszyć, zmiksować wraz z oliwą na gładką masę, a następnie przyprawić solą i pieprzem. Plastry sera ułożyć na tortilli, posmarować ziołami i zawinąć. Pokryć z wierzchu oliwą z oliwek i zawiązać szczypiorkiem. Grillować na naoliwionym ruszcie po ok. 5 min z każdej strony aż ser się roztopi.
całość (4 porcje) 543 kcal 1 porcja 136 kcal
Składniki:
świeże lub mrożone owoce: garść malin, garść truskawek, garść jeżyn, garść borówek
3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
1 cytryna
1 limonka
6– 8 listków mięty
1/2 l soku ananasowego
1/2 l wody mineralnej lekko gazowanej
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki, a plasterki na 4 części. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki. Do naczynia ponczowego (może być też duży dzban) wrzucić wszystkie owoce, świeże listki mięty oraz kostki lodu. Wlać sok ananasowy i wodę mineralną.
całość (8 porcji) 416 kcal
1 porcja 52 kcal
Składniki:
1 limonka
1 cytryna
1 pomarańcza
3 gałązki świeżej mięty
50 ml płynnego miodu
25 g cukru
24 kostki lodu
woda źródlana
Sposób przygotowania:
Cytrusy starannie umyć w ciepłej wodzie. Opłukać gałązki mięty. Pokroić owoce w cienkie plasterki, odłożyć kilka plasterków, pozostałe włożyć na dno ok. półtoralitrowego dzbanka, zalać miodem i zasypać cukrem. Drewnianą łyżką ugnieć plastry cytrusów z cukrem i miodem.
Odstawić dzbanek na 10 minut. Po tym czasie dołożyć pozostałe plastry owoców i listki mięty. Owoce zasypać kostkami lodu, uzupełnić dzbanek wodą źródlaną i wymieszać.
całość (4 porcje) 1533 kcal
1 porcja 383 kcal
Składniki:
400g łososia norweskiego w marynacie (Limito)
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki natki pietruszki
kilka listków bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażana i cukinię pokroić na plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Pomidory przekroić na pół. Warzywa opiekać na grillu z dwóch stron przez około 8 minut. Przełożyć do miski i posypać posiekanymi ziołami. Przygotować sos z oliwy, octu, soli i pieprzu, polać nim warzywa.
całość (2 porcje) 895 kcal 1 porcja 448 kcal
Składniki:
2 małe pstrągi
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki listków kolendry
olej do smarowania rusztu
przyprawy: sól, pieprz czarny, chili, papryka ostra, czosnek granulowany, oregano, pieprz cayenne
Sposób przyrządzania:
Pstrąga oczyść, umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Skrop cytryną oraz oliwą na zewnątrz i wewnątrz ryby. Oprósz solą i pieprzem (z wierzchu i wewnątrz) oraz posyp tylko z wierzchu mieszanką przypraw: chili, ostrej papryki, czosnku granulowanego, oregano i pieprzu cayenne. Przed położeniem pstrąga na ruszt, do wnętrza ryby włóż gałązkę kolendry i 1 łyżkę masła. Możesz naciąć skórę pstrąga kilka razy w poprzek. Posmaruj olejem koszyk do pieczenia i włóż do niego rybę. Następnie połóż go na ruszcie nad żarem i grilluj rybę po 5–6 min z każdej strony aż się zarumieni. Wyłóż pstrąga na półmisek, posyp listkami kolendry i podawaj.
całość (8 porcji) 1466 kcal 1 porcja 184 kcal
Składniki:
4 kacze piersi pojedyncze
Marynata:
150 ml ciemnego sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
gałązka tymianku
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Sos:
80g miodu pszczelego
200g śliwek
Sposób przygotowania:
Wymieszać sos sojowy z oliwą z oliwek, dodaj rozmaryn, tymianek i czosnek. Zalać piersi marynatą i zostawić na 20 minut. Rozgrzać grill. Wyjąć piersi z marynaty i położyć na grillu na 5-6 minut. Piec, aż zrobią się różowe. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wymieszać śliwki, sos sojowy i miód. Wlać sos do naczynia z piersiami. Piec wszystko przez 30-40 minut. Pestki ze śliwek powinny opaść na dno naczynia. Pokroić piersi na plastry i ułożyć na talerzu. Polać mięso sosem.
całość (6 porcji) 819 kcal
1 porcja 137 kcal
Składniki:
1 bakłażan
100 g sera typu lazur
150 g sera typu feta
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki: granulowanego czosnku, cebuli, oregano, bazylii, tymianku, papryki i rozmarynu
Sposób przygotowania:
Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 7 mm. Każdy plaster oprószyć solą z obu stron i odłożyć na półmisek na ok. 10 minut. W tym czasie pokruszyć i wymieszać sery. Zioła wsypać do moździerza i lekko krusząc, wymieszać. Wyciągnąć plastry bakłażana z powstałego płynu, oprószyć mieszanką ziół i grillować z obu stron na lekko rumiano. Grillowane plastry posmarować pastą z serów i zwinąć w ruloniki. Przed podaniem nadziać bakłażanowe roladki na patyczki do szaszłyków i podgrzać krótko na mocno rozgrzanym grillu.
całość (4 porcje) 1558 kcal
1 porcja 390 kcal
całość (4 porcje) 1150 kcal 1 porcja 288 kcal
Składniki:
4 dzwonka z łososia
Marynata :
garść natki pietruszki
ząbek czosnku
po1 łyżeczce oregano, pieprzu, chili
sól do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i rozsmarować na dzwonkach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Łososia wyjąć z lodówki i układać na grillu. Piec kilka minut z obu stron.
całość ( 6 porcji) 1279 kcal 1 porcja 213 kcal
całość (5 porcji) 796 kcal
1 porcja 159 kcal
Składniki:
ser feta
oliwa z oliwek
4 pomidorki koktajlowe
oregano, pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
Ser feta pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Ułożyć na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe bardzo drobno pokroić, położyć na fecie, posypać oregano, pieprzem i skropić oliwą. Przykryć folią i piec na grillu ok. 10 minut.
całość (4 porcje) 2340 kcal 1 porcja 585 kcal
Składniki:
4 makrele
1 cebula
100g masła
10 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sok z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Z oleju, pokrojonej w kostkę cebuli, natki pietruszki, soli i pieprzu zrobić marynatę. Włożyć do niej ryby, przykryć i odstawić do lodówki na godzinę.
Masło rozetrzeć, przyprawić sokiem z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i formować wałeczek i odstawić do lodówki.
Każdą rybę z odrobiną marynaty włożyć do folii aluminiowej, zwinąć, żeby cała ryba była zakryta. Piec na grillu przez około 25 minut.
całość (2 porcje) 400 kcal 1 porcja 200 kcal
Składniki:
1 dojrzałe awokado
8 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
kilka listków świeżej bazylii
20 ml soku z cytryny
30 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Awokado umyć i przekroić na pół. Pozbyć się pestki, a następnie skropić obydwie połówki owocu sokiem z cytryny i posmarować łyżeczką oliwy. Awokado położyć na średnio rozgrzanym grillu przecięciem do dołu na 5–6 minut.
W tym czasie pokroić w plasterki pomidorki i cebulę. Doprawić pieprzem, solą i pozostałą oliwą. Zdjąć awokado z grilla i wypełnić zagłębienia po pestce przygotowanymi pomidorkami. Na wierzchu położyć kilka listków świeżej bazylii. Podawać na ciepło.
całość (6porcji) 1303 kcal 1 porcja 217 kcal
Składniki:
6 jabłek (średnich), umytych
500 g rabarbaru, umytego, obranego, pozbawionego końcówek, pokrojonego w 1centymetrowe kawałki
2 łyżki masła
100 g suszonej żurawiny
50 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 płaska łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Ściąć górną część jabłka (ok. 0,5 cm) i za pomocą łyżki do wydrążania usunąć gniazda nasienne oraz część miąższu (pozostawiamy ścianki o grubości ok. 0,5 cm). Wydrążony miąższ przełożyć do osobnego naczynia.
Połowę rabarbaru wrzucić na patelnię z masłem, cukrem trzcinowym, cukrem wanilinowym, żurawiną oraz z wydrążonym miąższem jabłek. Całość prażyć pod przykryciem ok. 10-12 minut do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, do podsmażonego farszu dodać pozostałą część rabarbaru oraz cynamon, wymieszać. Odstawić na bok pod przykryciem na około 10 minut. Tak przygotowanym nadzieniem całkowicie wypełnić wydrążone jabłka.
Nafaszerowane jabłka zawinąć w folię aluminiową, każde jabłko zawinąć w osobny kawałek folii, nadając mu kształt cukierka. Zawinięte jabłka ułożyć na ruszcie rozgrzanego grilla. Grillować mniej więcej przez 15 minut pod przykryciem. Następnie grillowane jabłka zdjąć z grilla i podać.
całość (4 porcje) 220 kcal 1 porcja 55 kcal
całość (15 porcji) 2216 kcal
1porcja 148 kcal
Składniki:
1 kg skrzydełek
50 ml syropu klonowego
3 ząbki czosnku
40 ml sosu sojowego
2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
20 ml oleju słonecznikowego
4 gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć i odciąć z każdego najmniejszą część skrzydełka. Przełożyć do miski.
W drugiej misce wymieszać sos sojowy z syropem klonowym i posiekanym czosnkiem. Dodać jeszcze paprykę w proszku, pieprz cayenne, olej oraz połowę pokrojonej natki pietruszki. Wszystko wymieszać i zalać marynatą skrzydełka. Przyprawy dobrze wetrzeć w mięso i odstawić do lodówki do marynowania na ok. 12 godzin, a najlepiej na cały dzień.
Na rozgrzanej kratce grilla ułóżyć skrzydełka i opiekać na średnim poziomie, aż się zrumienią z każdej strony. W międzyczasie posmarować je marynatą. Ugrillowane przełożyć na okrągły półmisek lub miskę, układając dekoracyjnie w okrąg. Na koniec posypać pozostałą natką pietruszki.
całość (8 porcji) 1100 kcal 1 porcja 138 kcal
Składniki:
½ dojrzałego ananasa
2 dojrzałe banany
2 dojrzałe, ale twarde gruszki
4 dojrzałe, ale twarde figi
2 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
sok z 1 cytryny
4 łyżeczki cukru
owoce miechunki, do dekoracji
Coulis malinowo-pomarańczowy:
225 g malin
starta skórka i sok z ½ pomarańczy
1½ łyżki cukru, lub do smaku
Sposób przygotowania:
Namoczyć 8 bambusowych patyczków do szaszłyków w zimnej wodzie na 20 minut. Przyrządzić coulis. Rozgnieść maliny ze skórką pomarańczy, z sokiem i cukrem na purée w blenderze lub robocie kuchennym. Można przetrzeć purée przez sitko, aby usunąć pestki malin.
Spróbować sosu i dodać cukru, jeśli potrzeba. Odstawić.
Nagrzać grill. Przygotować ananasa, banany, gruszki, figi i brzoskwinie. Obrać, jeśli trzeba, i podzielić na kawałki wielkości kęsa. Nadziać owoce na namoczone patyczki. Układać je na przemian, żeby ciekawie i kolorowo wyglądały.
Pokropić szaszłyki połową soku z cytryny i cukru. Grillować 3–4 minuty lub aż lekko się przyrumienią. Odwrócić na drugą stronę, skropić resztą soku i cukru. Grillować 3 minuty lub aż druga strona się przyrumieni, a cukier skarmelizuje.
Obrać owoce miechunki z osłonek, aby wyglądały jak kwiaty z owocem zamiast środka. Położyć po 2 szaszłyki na każdym talerzu, polać coulisem, udekorować owocami miechunki i podawać gorące.
Szaszłyki (8 porcji) 941 kcal; 1 porcja 118 kcal
Sos (8 porcji) 159 kcal; 1 porcja 20 kcal
całość (4 porcje) 798 kcal 1 porcja 199 kcal
Składniki:
120 g sera camembert
25 g masła
2-3 gałązki natki pietruszki
2 g papryki w proszku
1 mała bagietka (ok.100g)
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
10 ziaren kminku
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ser camembert pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać miękkie masło. Za pomocą widelca rozgnieść ser z masłem. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Posiekać natkę pietruszki i pokroić szczypiorek, a następnie dodać do masy serowej. Na koniec pognieć drobno kminek i też wymieszać z masą.
Bagietkę naciąć tak, jak kroi się kromki, ale nie przecinać jej do końca. Rozchylić kromki i pomiędzy włożyć masę serową. Docisnąć kromki do siebie. Zawinąć bagietkę w folię aluminiową i wstawić na ruszt. Opiekać pieczywo powoli i regularnie, co kilka minut przewracając na rożne strony. Będą gotowe po ok. 15 minutach.
Bagietki wyjąć z folii i przełożyć na półmisek. Do dekoracji dobre będą gałązki natki pietruszki.
całość (6 porcje) 755 kcal 1 porcja 125 kcal
Składniki:
1/2 małej główki młodej białej kapusty
100 g kiełków soi z puszki
1 papryczka chilli
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 małej cebulki
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę pokroić w cienkie paseczki. Kiełki przepłukać, osuszyć i dodać do kapusty – wymieszać. Cebulkę obrać i drobno posiekać, przełożyć do miseczki. Papryczkę oczyść z pestek i drobno posiekać, dodać do cebulki. Następnie wszystko zalać olejem i octem. Dodać suszoną bazylię oraz pieprz i sól do smaku. Sos wymieszać z kapustą i kiełkami. Podawać do mięs.
całość (8 porcji) 930 kcal 1 porcja 49 kcal
Składniki:
3 pomelo
½ l soku ananasowego
garść listków mięty
sok z ½ cytryny
kostki lodu
Sposób przygotowania:
Pomelo obrać, a następnie wrzucić jego kawałki do sokowirówki i wycisnąć sok.
Do szklanek rozlewać sok z pomelo pół na pół z sokiem ananasowym. Na koniec dodać listki mięty i po 6 kostek lodu na szklankę. Podawać od razu.
całość (4 porcje) 1021 kcal
1 porcja 255 kcal
Składniki:
2 duże papryki czerwone
2 duże papryki żółte
200 g pieczarek
100 g masła
2 średnie cebule
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na roztopionym maśle. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Paprykę przeciąć wzdłuż, wyciągnąć gniazda nasienne i faszerować przygotowanym wcześniej farszem. Grillować przez ok. 15-20 min na słabym żarze.
całość (2 porcje) 90 kcal
1 porcja 45 kcal
całość ( 4 porcje) 1274 kcal 1 porcja 319 kcal
Składniki:
50 g masła
bakłażan
100 g orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
1 opakowanie mixu sałat
Sos:
3 łyżki białego octu winnego
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 szalotka lub cebulka dymka
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki sosu dokładnie wymieszać z drobno posiekaną szalotką. Na blaszce do zapiekania rozpuścić masło, rozłożyć umyte i osuszone bakłażany i orzechy, posypać solą, wymieszać i postawić na grillu. Piec 12–15 minut, aż bakłażany będą złociste.
Na 4 talerzach ułożyć sałatę, a na niej porcję pieczonych bakłażanów i orzechów. Polać sosem i gotowe!
całość 1810 kcal
1 kromka (30 g) 70 kcal
Składniki:
250g mąki gryczanej
150g mąki ryżowej
100g mąki jaglanej
½ kostki z 50 gram świeżych drożdży
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki czarnuszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 600 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
Drożdże rozdrobnić w misce i dodać pół szklanki ciepłej przegotowanej ( max.60 stopni ) wody i cukier. Zostawić na 10 minut lub do czasu aż będzie widać pianę. W misce należy wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę, drożdże i mieszać do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby można dolać więcej wody. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na ok 30min. Kiedy ciasto urośnie o około 1/3 objętości przełożyć do formy i pozostawić na około 15 minut.
Piec 15 min w temperaturze 230 stopni, potem około 30 minut w 160 , na końcu wyjąć z formy i przez 15 minut dopiec.
całość 182 kcal
Składniki :
1 czerwony burak
2 plastry sera feta
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżeczka oliwy
½ łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Buraka obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu , posypać pokruszonym serem. Pestki uprażyć na suchej patelni. W małej miseczce wymieszać oliwę, ocet i sok z pomarańczy aż składniki się połączą. Mieszaniną polać sałatkę, posypać pestkami.
całość 160 kcal
Składniki:
1 gruszka
1 limonka
1 laska wanilii
1 łyżka śmietany 36%
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania:
Gruszkę umyć, przekroić wzdłuż na pół. Małą łyżeczką wyjąć gniazda nasienne. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia i polać sokiem z limonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać trochę ziaren. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, miód i wanilię. Upieczone gruszki polać sosem, podawać na ciepło.
całość 160 kcal
Składniki:
1 pomarańcza
½ dużej czerwonej cebuli
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeże chili – wg uznania
Sposób przygotowania:
Pomarańczę obrać. pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem balsamicznym. Strączek chili przekroić, wydrążyć pestki, skroić kawałek w cienkie paseczki. Na talerzu ułożyć plastry pomarańczy, na wierzchu ułożyć cebulę, posypać chili.
całość 91 kcal
Składniki:
2 liście kapusty pekińskiej
½ cukinii
½ ogórka zielonego
1łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka ziaren niełuskanego sezamu
Sposób przygotowania:
Liście kapusty umyć i pokroić w cienkie paski. Cukinię i marchewkę obrać, umyć, pokroić w podłużne cienki paski najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Sezam uprażyć na suchej patelni. Warzywa przełożyć do miski, polać octem , wymieszać i posypać sezamem.
całość 89 kcal łyżeczka 25 kcal
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż sól dokładnie się rozpuści. Następnie dodać oliwę i pieprz, dokładnie wymieszać aby oliwa i ocet połączyły się .
Do tak przygotowanego sosu można dodać ulubione zioła, tak by za każdym razem otrzymać inny sos.
porcja 9 kcal
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
½ średniej wielkości selera
biała część z jednego pora
2 szklanki wody
łyżka oliwy
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżej pietruszki
½ łyżeczki soli
pieprz
forma do kostek lodu
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i cebulę pokroić w cienkie paski. Liście pietruszki drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć przyprawy, podsmażać przez chwilę . Dodać warzywa, podsmażać mieszając co chwilę. Zalać wodą, gotować około pół pół godziny, po czym przestudzić i zmiksować na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję pasty. Do każdego zagłębienia w formie do lodu włożyć po 1 łyżce masy, zamrozić.
całość 140 kcal 1 łyżka ok. 10 kcal
Składniki:
150g jogurtu naturalnego ( mały kubek )
½ małego ogórka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka koperku
1 ząbki czosnku
½ łyżeczki octu winnego
sól
pieprz biały
Sposób przygotowania:
Ogórka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, posolić, odstawić do momentu aż puści sok, delikatnie odcisnąć. Koperek i czosnek drobno posiekać. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać ogórka, koperek, oliwę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać.
całość 1879 kcal 1 łyżka 38 kcal
całość (10 porcji) 2500 kcal 1 porcja 250 kcal
Składniki:
250g migdałów blanszowanych bez skórki
100g cukru trzcinowego
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Rozdrobnić migdały blenderem. Zmiażdżoną masę przełożyć do innego naczynia. Jaja z cukrem miksować do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać migdały, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny.
Przygotować foremkę, przelać do niej ciasto. Następnie wstawić do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec ok. 35 minut. Uwaga! Nie używać termoobiegu.
całość 164 kcal 1 łyżka 20 kcal
Składniki:
1 szklanka sosu pomidorowego bez soli
½ średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
gałązka świeżego oregano lub pól łyżeczki suszonego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, pokroić w plasterki, cebulę drobno posiekać. Do niewielkiego garnka wlać oliwę, podgrzać, dodać cebulę i czosnek , podgrzewać mieszając aby nie zbrązowiały. Po około minucie wlać sos pomidorowy. Posolić, dodać posiekana bazylię i listki oregano.
Tak przygotowany sos jest świetnym dodatkiem do makaronu, ryżu oraz dań z warzyw strączkowych .
całość (10 porcji) 840 kcal
1 porcja 84 kcal
Składniki:
1000g fileta z indyka
ulubione zioła
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić ulubionymi ziołami. Przygotowane w ten sposób mięso włożyć do w lodówki na ok. 3 godziny. Następnie zawinąć w rękaw do pieczenia. Aby zabezpieczyć przed dostaniem się wody, owinąć końcówkę rękawa dokładnie nicią lub sznurkiem. Zagotować wodę w dużym garnku. Kiedy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzucić mięso i gotować przez 15 minut. Po wystygnięciu można podać na pieczywie.
całość (6 porcji) 388 kcal 1 porcja 65 kcal
Składniki:
350g dojrzałego banana
200g jabłka
100g mleka 2%
15g cukru trzcinowego
30g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier zmielić na cukier puder. Banana i jabłka zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażalce. Podajemy udekorowane listkami mięty.
całość (10 porcji) 1700 kcal 1 porcja 170 kcal
Składniki:
1000g kapusty kiszonej
600g fileta z piersi kurczaka
180g kabanosów drobiowych
100g marchwi
90g cebuli
270g pieczarek
60g (3 łyżki) powideł śliwkowych
45g (3 łyżki) przecieru pomidorowego
30g (3 łyżki) oliwy z oliwek
10g (2 łyżeczki) pieprzu czarnego
4g (łyżeczka) ziela angielskiego
5g (4 liście) liści laurowych
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Do garnka wlać oliwę, umieścić mięso i dodać marchew, cebulę, listki laurowe, ziarenka ziela, pieprzu. Całość zalać zimną wodą do takiego poziomu, by wszystkie składniki były przykryte. Gotować wywar, aż do uzyskanie pożądanej miękkość mięsa, które następnie należy wyjąć i pokroić na małe kawałki. W zależności od upodobań, kiszoną kapustę opłukać i dodać do garnka, gdzie znajdą się wszystkie składniki. Zalać ją bulionem do takiego poziomu, by była przykryta. Gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać bulionem.
Kabanosy pokroić w plasterki; obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i drugą cebulą pokrojoną w piórka; dodać do bigosu wraz z wcześniej pokrojonym mięsem drobiowym i plastrami pieczarek. Doprawić resztą ziela, pieprzu i listków laurowych, koncentratu pomidorowego i powidłami śliwkowymi. Całość dusić około 30 minut
całość (6 porcji) 318 kcal 1 porcja 53 kcal
Składniki:
400g ulubionych owoców (truskawki, jabłka, czarna porzeczka)
200g dojrzałego banana
50g mleka 2%
15g cukru trzcinowego
20g soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Cukier zmielić na cukier puder. Banana i wybrane owoce zblendować stopniowo dodając mleko, cukier oraz sok z cytryny. Uzyskaną w ten sposób masę przełożyć do pojemników na lody i zamrozić w zamrażarce.
całość (4 porcje) 600 kcal 1 porcja 150 kcal
Składniki:
20g imbiru, świeżego, obranego
80g cebuli przekrojonej na pół,
300g marchewki startej na tarce
20g masła
500ml wody
1 kostka bulionu warzywnego
100g soku z pomarańczy
100g mleka 2 %
10g prażonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz wedle uznania ( około 2 szczypty)
Sposób przygotowania:
Imbir i cebulę obrać, wrzucić do garnka, a następnie zblendować. Do tego dodać startą marchew i ponownie zblendować. Po dodaniu masła całość dusić ok. 3 minuty. Wlać wodę, kostkę bulionową i całość gotować 12 minut. Dodać sok z pomarańczy, przyprawy, mleko i gotować jeszcze ok. 2 minuty. Po tym czasie całość zblendować na jednolitą masę, tak by zupa zyskała konsystencję kremu. Podawać z prażonymi płatkami migdałów.
całość (10 porcji) 2210 kcal 1 porcja 221 kcal
Składniki:
2kg śledzi
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
4 ziarna ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 duża cebula pokrojona w piórka
Sposób przygotowania:
Śledzie dokładnie umyć, a następnie zalać wodą, dodać trzy łyżki octu i pozostawić na noc. Rano odlać wodę i pokroić śledzie na kawałki.
Przygotowanie zalewy zacząć od ugotowania wszystkich składników. Następnie całość wystudzić i zalać nią kawałki śledzi. Całość przechowywać w lodówce.
całość 1879 kcal
1 łyżka 38 kcal
Składniki:
130g płatków z otrąb pszennych
80g komosy ryżowej quinoa
100g płatków owsianych
100g płatków ryżowych
60g pestek dyni
30g żurawiny suszonej
Sposób przygotowania:
Umieścić wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszać. Przesypać do słoja i szczelnie zamknąć.
Kaloryczność: całość 1879 kcal; 1 łyżka 38 kcal
całość (2 porcje) 226 kcal 1 porcja 113 kcal